Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az év utolsó napja
  2023-12-16 07:36:38, szombat
 
  Az év utolsó napja


,,És odamenvén Illés az gész sokasághoz, monda: Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az Úr az Isten, kövessétek Őt, ha pedig Baál, kövessétek azt. És nem felelt néki a nép csak egy szót sem." (1Kir 18,21)

Isten jóságából, végtelen irgalmából és kegyelméből ez év végéhez érhettünk. De egy kérdést még fel kell tennünk magunknak: még mindig könnyűnek találtatunk az Ige mérlegen?
A Királyok első könyvének 18. fejezetében Illés és Akháb szembenállásáról olvashatunk. Akháb azzal vádolja Illést, hogy ő Izrael megrontója. ,,Amikor Aháb meglátta Illést, ezt mondta neki Aháb: Te vagy az, Izráel megrontója?!" (1Kir 18,17) Illés az igazságot nem rejtve véka alá így válaszol: ,,Nem én döntöm romlásba Izráelt, hanem te és a te atyád háza, mert elhagytátok az ÚR parancsolatait, és te a Baalokat követed." (1Kir 18,18)
Amikor a bűnről beszélünk, vagy prédikálunk, általában két reakciót figyelhetünk meg. Először is jól tudjuk, hogy a gyűlölködés a gonosz és lázadó ember szívéből indul ki. Az ember állandóan kifogásokat keres, hogy mást hibáztasson a bűneiért, csakúgy, mint ahogy azt Éva és Ádám tette. A bűnt érzéketlenül kezeli és az intéseket túl szigorúnak látja. A második hatás, amit a bűnről való prédikálás kiválthat, hasonló ahhoz, amit Dávid a 2Sám 15,26-ban mond: ,,De ha ezt mondaná: Nem gyönyörködöm benned, akkor itt vagyok, tegye velem, amit jónak lát!"
De mi lett Illés és Akháb párbeszédének az eredménye? Nos, megegyeztek abban, hogy összegyűjtik Izrael népét, hogy eldöntse, kit szolgál: Istent vagy Baált.
Az áldozat bemutatása előtt Illés felszólítja az embereket a megtérésre, mert az engedetlenségnek, a dönteni nem akarásnak és halogatásnak súlyos következményei vannak. Mit is olvasunk ezt követően? ,,llés pedig odalépett az egész nép elé, és így szólt: Meddig sántikáltok még kétfelé? Ha az ÚR az Isten, kövessétek őt, ha pedig Baal, akkor őt kövessétek! De a nép nem felelt egy szót sem."
Illés két dologgal szembesíti a népet. Először arról beszél, hogy gyengék és halogatják a döntések meghozatalát. Kétfelé sántikáltak. Egyformán tisztelték Baált és Istent, és ez így nem mehetett tovább: választaniuk kell Isten és a Baál között. Másodszor, bizonytalan szívvel és habozó döntéssel vádolja őket, mivel nem tudták eldönteni ki érdemesebb arra, hogy tiszteljék és imádják, Isten vagy Baál. Csak a kerítés tetején csücsültek. Ez a probléma már teljesen legyűrte őket, ez volt az eredménye az éveken át tartó bűnös döntésképtelenségüknek és halogatásuknak. Ezért jogosan teszi fel nekik a kérdést Illést: ,,Meddig sántikáltok még kétfelé?"
Talán bennünk is felmerül a kérdés e történet kapcsán, hogy tulajdonképpen mit is jelent kétfelé sántikálni?
Először is azt, hogy az ember Isten ellensége és ahelyett, hogy saját érdekében odaszánná magát Istennek, lázad és hadat indít ellene. Szinte alig, vagy egyáltalán nem törődik lázadásának , engedetlenségének, halogatásának és döntésképtelenségének következményével: a halállal. Másodszor, Istent csupán egy önkényes és szigorú uralkodónak tartja. Harmadszor, semmilyen értéket nem lát az igaz hitben, az igaz egyházban. Negyedszer, saját vágyai sokkal értékesebbek számára, mint Jézus és a kegyelem evangéliumának értéke. Ötödször, annak ellenére, hogy Isten kegyelmet és örök boldogságot ígér az embernek, ő inkább az ördögnek és saját szíve vágyainak hisz. Ezért, ahelyett, hogy alázattal leborulna Isten előtt és megbánná bűneit, így nyilatkozik: ,,távozzál el tőlünk, mert a te utaidnak tudásában nem gyönyörködünk!" (Jób 21,14) Hatodszor, az ember sötétségben van, és ezért nem veszi észre az igazi és örökké tartó boldogságot, és azt hiszi, hogy a különböző ideáljai hajszolásával és imádatával elérheti azt.
Még továbbra sem oldódott meg a problémánk! Meddig fogtok még kétfelé sántikálni? Te is ebben a cipőben jársz, most 2006 végén? Még mindig két úrnak próbálsz szolgálni, Istennek és a mammonnak? Még mindig kompromisszumokat kötsz a világ és az igaz hit között? Még mindig azon ügyködsz, hogy megpróbáld a világi életedet valahogyan beilleszteni Isten Igéjébe? Még mindig két szerelmed van, a világ és az Isten? ,,Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete. Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága és a vagyonnal való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van." (1Jn 2,15-16)
Mit is jelent e világ gyümölcseit teremni és nem a Krisztusét? ,,Ha valaki nem szereti az Úr Jézus Krisztust, legyen átkozott! Maranatha." (1Kor 16,22)
Kedves barátom! Isten az alábbi igerészben felszólít a helyes döntés fontosságának szükségességére: ,,De ha nem tetszik nektek, hogy az URat szolgáljátok, válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni: akár azokat az isteneket, akiket atyáitok szolgáltak a folyamon túl, akár az emóriak isteneit, akiknek most a földjén laktok. De én és az én házam népe az URat szolgáljuk!" (Józs 24,15)
Tehát, mi a válaszod? Meddig sántikálsz még kétfelé? Csendben meglapulsz te is, mint Izrael népe? Vagy talán úgy viselkedsz, mint ahogy Félix helytartó, amikor Pál neki prédikált. ,,De amikor igazságról, önmegtartóztatásról és a jövendő ítéletről kezdett beszélni, Félix megrémült, és így szólt: Most menj el, de ha alkalmat találok, majd ismét hívatlak." (ApCsel 24,25)
Oh, te szegény tévelygő bűnös! Meddig sántikálsz még kétfelé? A te tétlenségednek, és halogatásodnak súlyos következményei lesznek! A te halott isteneid, bálványaid, vágyaid sosem tudják felvenni a versenyt az élő Istennel! Bálványaid és a világ sohasem fog igazán megérteni téged, ellenben Isten mindent tud rólad, együtt tud érezni veled és hív, hogy örök életet ajándékozzon neked. Baál vagy bűnös vágyaid sosem fognak igazi elégedettséget adni, de Isten a te ürességedet az Ő teljességével akarja megtölteni, hogy semmiben se szenvedj hiányt.
Melyek is valójában a mi vágyaink szemben Krisztussal? ,,Az a próféta, aki álmot látott, mondja meg, hogy csak álom volt. De aki igét kapott, hirdesse igémet igazán! Mi köze a szalmának a tiszta búzához? - így szól az ÚR." (Jer 23,28)
Oh, mennyire megkeményedhetett már a szív, ami nem tud hálát adni és meghajolni az irgalom és kegyelem előtt! Barátom, amikor kétfelé sántikálsz, a bűnös és a szent élet között, valójában megtagadod Istent és a kegyelem evangéliumát, amit Isten azért rendelt el, hogy megmentse a bűnösöket. Isten lehajolt hozzánk és féltőn szerető szívvel arra kér, hogy ,,Hagyjatok fel vétkeitekkel, amelyeket elkövettetek, és újuljatok meg szívetekben és lelketekben! Miért halnátok meg, Izráel háza? Hiszen nem kívánom a halandó halálát - így szól az én Uram, az ÚR -, térjetek hát meg, és éljetek!" (Ez 18,31-32) Ha visszautasítjuk Isten felszólítását, saját magunk felett mondjuk ki a pusztulás ítéletét.
Oh, hát nem könyörög-e neked Isten szolgálja által: ,,Mert mindnyájunknak leplezetlenül kell odaállnunk Krisztus ítélőszéke elé, hogy mindenki megkapja, amit megérdemel, aszerint, amit e testben cselekedett: akár jót, akár gonoszat... Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg Istennel!" (2Kor 5,10; 2Kor 5,20)
Hát meddig halogatsz még? Hát nem hezitáltál már eleget Isten és a vágyaid között? Hát nem utasítottad-e még el az Urat és bánkódtál szívedben megszomorítván az Ő Szent Lelkét a te szíved kemény és könyörtelen állapota miatt?
Avagy, mindegy lenne számodra, hogy az Úr gyermeke vagy-e vagy sem? Amikor két döntés között latolgatsz, a bűnös életed és egy szent élet között, valójában Istent tagadod meg és a kegyelem evangéliumát, amit az Úr a bűnös ember megmentésére rendelt el.
Oh, kedves lélek! Most, amikor ennek az évnek a végéhez közeledünk, hogyan tudsz még mindig nyugodt maradni, amikor még mindig híjjával találtatsz az Ige mérlegén? Amíg te hezitálsz, tudnod kell, hogy a pokol kapujában állsz. Isten irgalma fogyóban van, mint ahogy az év utolsó órái közelednek. De Isten még mindig hív téged! Még tart az Ő kegyelmének időszaka! És mit üzen a kétfelé sántikálónak? ,,Mert Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt Isten egyszülött Fiának nevében." (János 3,17-18)
Mi biztosítékod van arra, hogy az Úr nem fogja még ma éjjel ezt mondani neked: ,,De népem nem hallgatott szavamra, Izráel nem engedelmeskedett nekem. 13Ezért hagytam, hogy szívük kemény maradjon, és kövessék a maguk tanácsát." (Zsoltár 81,12-13)
Nos, hát csak sántikálj nyugodtan kétfelé, ameddig csak akarsz, a te lelked fölötti ítélet hamarosan végrehajtásra kerül. Avagy nem elég világos-e ez a Bibliából? ,,Aki hisz, és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik." (Márk 16,16)
Még mindig vannak kétségeid? ,,Ezért mindenkit a maga tettei szerint ítélek meg, Izráel háza! - így szól az én Uram, az ÚR. Térjetek hát meg, hagyjátok el vétkeiteket, és akkor nem fogtok elbukni bűneitek miatt!" (Ez 18,30)
Oh, te bűnös ember, hogyan fogsz válaszolni Isten hívására 2006 végén? Talán válaszul ezt mondod: ,,Ne fáradj, nem úgy lesz: az idegeneket szeretem, hát őutánuk járok!" (Jer 2,25)
Vagy talán így szólsz: ,,Íme, mi hozzád járulunk, mert te vagy az Úr, ami Istenünk!" Jeremiás 3,22
Bízom benne, hogy a szíved ezt súgja majd: ,,te taníts meg arra, amit én nem látok: ha álnokságot követtem el, nem teszem többé!" (Jób 34,32)

Rev J.D. Greendyk



 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: szembenállásáról, engedetlenségnek, következményével, engedelmeskedett, szükségességére, visszautasítjuk, halogatásuknak, elégedettséget, megszomorítván, halogatásodnak, evangéliumának, tétlenségednek, következményei, parancsolatait, tulajdonképpen, mindnyájunknak, párbeszédének, leplezetlenül, végrehajtásra, felszólítását, gyönyörködünk, teljességével, fontosságának, hajszolásával, halogatásának, megmentésére, figyelhetünk, választaniuk, szolgáljátok, gyönyörködöm, érzéketlenül, biztosítékod, evangéliumát, értékesebbek, sántikálónak, beilleszteni, gész sokasághoz, bűnről beszélünk, ember állandóan, bűnt érzéketlenül, második hatás, bűnről való, áldozat bemutatása, döntések meghozatalát, kerítés tetején, kérdést Illést, ember Isten, igaz hitben, igaz egyházban, kegyelem evangéliumának, ember sötétségben, különböző ideáljai, Amikor Aháb, Isten Igéjébe, Jézus Krisztust, Szent Lelkét, Mert Isten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabolcska Mihály – Ákác...  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Gonosz démon-álarc  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Akarat  Szívem tiéd  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Png lepke  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Németh László tollából  Julian Brass gondolata  Fekete István - Akác  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png férfi  Szép estét kedves látogatóimna...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Ágai Ágnes – Csendélet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Bertolt Brecht -től idézet  Makszim Gorkij gondolata  Kaffka_Margit  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Az engedelmesség miért nem vál...  s immár én is felragyogva, ért...  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png ház  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Ágai Ágnes – Csendélet  Popper Péter szavai  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png fotel  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Popper Péter szavai  Png cica  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kaffka_Margit  Esti kép  Facebookon kaptam  Png cica  Erdőn  Png kislány  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Örülök, hogy látlak!  Leonardo da Vinci gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Irgalom és ítélet  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Png kutya  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Adakozás  Bounty krémes  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nem tudhatod  Esti kép  Hiányzik  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png lepke  Szép napot kívánok  Radikális szeretet  Gonosz démon-álarc  Png kislány 
Bejegyzés Címkék
gész sokasághoz, bűnről beszélünk, ember állandóan, bűnt érzéketlenül, második hatás, bűnről való, áldozat bemutatása, döntések meghozatalát, kerítés tetején, kérdést Illést, ember Isten, igaz hitben, igaz egyházban, kegyelem evangéliumának, ember sötétségben, különböző ideáljai, cipőben jársz, világi életedet, test kívánsága, szem kívánsága, vagyonnal való, alábbi igerészben, helyes döntés, emóriak isteneit, földjén laktok, jövendő ítéletről, világ sohasem, tiszta búzához, szent élet, kegyelem evangéliumát, halandó halálát, pusztulás ítéletét, vágyaid között, bűnös életed, bűnös ember, végéhez közeledünk, pokol kapujában, kétfelé sántikálónak, világ általa, maguk tanácsát, maga tettei, idegeneket szeretem, szembenállásáról, engedetlenségnek, következményével, engedelmeskedett, szükségességére, visszautasítjuk, halogatásuknak, elégedettséget, megszomorítván, halogatásodnak, evangéliumának, tétlenségednek, következményei, parancsolatait, tulajdonképpen, mindnyájunknak, párbeszédének, leplezetlenül, végrehajtásra, felszólítását, gyönyörködünk, teljességével, fontosságának, hajszolásával, halogatásának, megmentésére, figyelhetünk, választaniuk, szolgáljátok, gyönyörködöm, érzéketlenül, biztosítékod, evangéliumát, értékesebbek, sántikálónak, beilleszteni, halogatásnak, meghozatalát, ajándékozzon, elkövettetek, vétkeitekkel, összegyűjtik, hibáztasson, nyilatkozik, uralkodónak, ürességedet, elhagytátok, felszólítja, utasítottad, boldogságot, sötétségben, kegyelméből, kifogásokat, gyümölcseit, prédikálunk, gyűlölködés, kegyelmének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4047
  • e Hét: 37823
  • e Hónap: 67135
  • e Év: 254937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.